EU werkt naar verluidt aan nieuw voorstel voor jongerenmobiliteit in het VK

| september 13, 2024
EU werkt naar verluidt aan nieuw voorstel voor jongerenmobiliteit in het VK
Afbeelding met dank aan Freepik

De Europese Unie (EU) werkt naar verluidt aan een nieuw voorstel voor jongerenmobiliteit voor het Verenigd Koninkrijk (VK).

Uw mobiliteitsovereenkomsten hebben als doel nieuwe kansen te creëren voor jongeren om grensoverschrijdend te wonen, werken en studeren.

Het streeft naar interculturele uitwisseling en samenwerking tussen de twee deelnemende landen.

Volgens EU-bronnen van The Guardian hopen alle lidstaten de komende weken met geldige onderhandelingspunten te komen.

Deze zullen worden gebruikt als basis voor een nieuw voorstel voor jongerenmobiliteit dat een cruciale rol kan spelen bij het herstellen van de betrekkingen tussen de EU en het VK.

De reisbeperkingen van Brexit hebben de mogelijkheden voor jongeren om in het Verenigd Koninkrijk en continentaal Europa te wonen, studeren of werken beperkt.

Als het nieuwe initiatief slaagt, kan het ook helpen om de banden tussen het VK en de EU, die sinds 2020 zijn verzwakt, te herstellen.

Het zou een nieuwe start bieden voor de volgende generatie jongeren die beide kanten van het Kanaal willen verkennen.

Het nieuwe EU-voorstel voor jongerenmobiliteit

Het gemelde nieuwe voorstel van de EU is gericht op de herinvoering van een mobiliteitsprogramma voor jongeren waar beide partijen van zouden kunnen profiteren.

De details van het nieuwe voorstel voor jongerenmobiliteit zijn echter nog niet bekend.

Toch wordt verwacht dat jongeren tijdelijk in het VK en de EU mogen werken en studeren.

Het doel is om het voor hen gemakkelijker te maken om internationale ervaring op te doen, wat steeds belangrijker wordt in een geglobaliseerde wereld.

De nieuwe discussie over jongerenmobiliteit komt op een moment dat de Duitse bondskanselier Olaf Scholz een alarmerende daling in de interactie van Duitsers met jongeren uit het Verenigd Koninkrijk benadrukte.

“We willen dat veranderen; als je elkaar heel goed kent, begrijp je elkaar beter,” vertelde Scholz aan verslaggevers.

Miguel Berger, de Duitse ambassadeur in het Verenigd Koninkrijk, benadrukte ook dat deals over jongerenmobiliteit niets te maken hebben met migratie of vrij verkeer.

[Youth mobility] “is gebaseerd op visumvereisten en beperkte tijdsperioden. Mensen vertrekken na een bepaalde tijd,” zei hij.

Berger voegde eraan toe dat mobiliteit zinvolle verbindingen creëert die fungeren als een “lijm” tussen Europese landen.

“Uiteindelijk vormen zij de ruggengraat van onze relaties: jongerenuitwisselingen, sportevenementen, jumelages tussen steden,” zei de Duitse ambassadeur van het Verenigd Koninkrijk.

Hij voegde eraan toe: “We kunnen geen relatie hebben die alleen gebaseerd is op het ontmoeten van politici.”

Druk op het VK om een mobiliteitsovereenkomst voor jongeren te sluiten

EU werkt naar verluidt aan nieuw voorstel voor jongerenmobiliteit in het VK
Afbeelding met dank aan Marián Okál via Pixabay

Naarmate de onderhandelingen vorderen, neemt de druk op de Britse regering toe om een overeenkomst met de EU te sluiten.

Jongerenorganisaties, onderwijsinstellingen en bedrijven hebben allemaal hun bezorgdheid geuit over de gevolgen van Brexit voor de mobiliteit van jongeren.

Veel bedrijven, vooral in de technologie-, horeca- en kunstsector, hebben het verlies van jonge, mobiele arbeidskrachten gevoeld.

Strengere regels voor visa en werkvergunningen na de Brexit hebben het voor bedrijven ook moeilijker gemaakt om jong talent uit de EU aan te werven.

Werkgevers stellen dat een mobiliteitsregeling voor jongeren kan helpen tekorten aan arbeidskrachten aan te pakken en geschoolde werknemers uit heel Europa kan aantrekken. Dit kan de economie van het Verenigd Koninkrijk een impuls geven.

Britse universiteiten hebben zich uitgesproken voor een mobiliteitsovereenkomst voor jongeren om de toegang tot Europese landen te vergemakkelijken.

Doordat er minder EU-studenten zijn, is ook de diversiteit op de campus afgenomen, waardoor Britse studenten minder toegang hebben tot interculturele leerervaringen.

Eerdere voorstellen voor jongerenmobiliteit tussen het VK en de EU

In april 2024 verwierp het VK het voorstel van de EU voor mobiliteit van jongeren. Het benadrukte dat het de vrijheid van verkeer niet zou herstellen.

Velen waren van mening dat het EU-voorstel een overhaaste tegenzet was voor de aanbiedingen van het VK voor jongerenmobiliteit aan zes EU-lidstaten, waaronder Frankrijk en Duitsland.

Het VK wilde met elk EU-land aparte overeenkomsten sluiten, zodat Britse jongeren in die landen konden reizen en werken.

Aan de andere kant pleit het verworpen EU-voorstel voor een meer uniforme aanpak.

In plaats van te onderhandelen met individuele landen, geven ze de voorkeur aan een allesomvattende overeenkomst voor de hele EU met het Verenigd Koninkrijk.

Dit zou het proces vereenvoudigen en zorgen voor consistente regels en voordelen in alle EU-lidstaten.

Aspecten van het EU-voorstel waren onder andere lagere visum- en ziektekostenvergoedingen, gelijk collegegeld voor Britse en EU-jeugd en geen deelnemersquota.

Dit stond in schril contrast met de huidige mobiliteitsovereenkomsten voor jongeren van het Verenigd Koninkrijk met landen als Canada, Australië en andere.

Hoewel er berichten zijn dat het VK het voorstel van de EU heroverweegt, blijft het vastberaden aandringen op een mobiliteitsovereenkomst voor jongeren per land.

Bronnen zeggen dat een voorstel voor jongerenmobiliteit zonder studenten toe te staan aan Britse universiteiten te studeren en vice versa het misschien beter zal doen.

Er is altijd een “onevenwicht in de stroom van studenten” geweest, met meer jongeren uit de EU die in het VK wilden studeren dan Britten in de EU.

Dit leidde tot financiële lasten voor instellingen in het Verenigd Koninkrijk, wat voor hen te veel is om te accepteren in een mobiliteitsprogramma voor jongeren.

De potentiële kloof op het gebied van studentenmobiliteit kan worden gedicht door het VK weer te laten deelnemen aan het Erasmusprogramma van de EU.

Het programma, waar het Verenigd Koninkrijk vóór Brexit deel van uitmaakte, biedt studenten uitwisselingsmogelijkheden in heel Europa.

Dit kan voordelig zijn omdat het Turing-programma van het Verenigd Koninkrijk, een vervanger van Erasmus, niet zo succesvol is.

Nog steeds hoop op een VK-EU-deal voor mobiliteit van jongeren

EU werkt naar verluidt aan nieuw voorstel voor jongerenmobiliteit in het VK
Afbeelding met dank aan Naassom Azevedo via Pixabay

Het valt nog te bezien of de nieuwe overeenkomst over mobiliteit van jongeren die de EU aan het opstellen is, het Verenigd Koninkrijk uiteindelijk over de streep zal trekken.

Zowel het VK als de EU lijken vastbesloten om een oplossing te vinden die jongeren ten goede komt.

Toch is er hoop dat de voordelen van een mobiliteitsovereenkomst voor jongeren opwegen tegen deze obstakels.

Velen zien het als een cruciale stap in de wederopbouw van de relatie tussen het VK en de EU.

Het komt ook op een moment dat beide partijen de banden op andere gebieden willen aanhalen.

Als er een overeenkomst kan worden gesloten, kan deze als model dienen voor toekomstige overeenkomsten over andere aspecten van de betrekkingen tussen het VK en de EU die sinds Brexit onder druk staan.

Velen zien het als een cruciale stap in de wederopbouw van de relatie tussen het VK en de EU.

Het komt ook op een moment dat beide partijen de banden op andere gebieden willen aanhalen.

Als er een overeenkomst kan worden gesloten, kan deze als model dienen voor toekomstige overeenkomsten over andere aspecten van de betrekkingen tussen het VK en de EU die sinds Brexit onder druk staan.