Jordaniërs hebben nu Britse visa nodig; toegang tot ETA-regeling ingetrokken

| september 12, 2024
Jordaniërs hebben nu Britse visa nodig; toegang tot ETA-regeling ingetrokken
Afbeelding met dank aan Freepik

Het Verenigd Koninkrijk (VK) heeft zijn reisbeleid voor Jordaniërs die het land bezoeken aanzienlijk gewijzigd.

Voorheen kwamen burgers van Jordanië in aanmerking voor de Electronic Travel Authorization (ETA) regeling van het Verenigd Koninkrijk.

Het ETA-schema van het VK stond hen toe om het VK te bezoeken voor meerdere korte reizen van minder dan zes maanden in twee jaar.

Vanaf 10 september 2024 moeten Jordaniërs echter een Brits visum aanvragen om het land te bezoeken.

Dit betekent dat reizigers uit Jordanië die naar het Verenigd Koninkrijk reizen niet te maken zullen krijgen met een strengere controle bij het toepassen van de inreisvereisten.

Tijdschema voor de wijziging van de inreisvereisten voor Jordanese onderdanen

De Britse regering heeft haar reisadviezen voor Jordaanse onderdanen bijgewerkt om een soepele wijziging van de inreisvereisten mogelijk te maken.

Jordanese onderdanen met een ETA die al in het Verenigd Koninkrijk zijn

Jordaniërs met een ETA die al in het Verenigd Koninkrijk zijn, mogen blijven zolang ze zich houden aan de regels over wat ze wel en niet mogen doen met een ETA.

Het is belangrijk om te weten dat een ETA alleen korte reizen van minder dan zes maanden in het Verenigd Koninkrijk toestaat.

Ze mogen hun verblijf niet langer dan zes maanden verlengen, anders blijven ze te lang en overtreden ze de immigratieregels.

Degenen die van plan zijn om langer te blijven of terug te keren naar het Verenigd Koninkrijk moeten eerst naar huis reizen en een Brits visum aanvragen.

Jordaniërs die al een ETA hebben

Jordaniërs die hun ETA al hebben ontvangen, krijgen alleen nog toegang tot het Verenigd Koninkrijk als ze aan de volgende voorwaarden voldoen:

  • Ze boekten hun reis naar het Verenigd Koninkrijk vóór 15.00 uur (Britse tijd) op 10 september 2024.
  • Ze hebben een reis geboekt die op 8 oktober 2024 vóór 15.00 uur (Britse tijd) in het Verenigd Koninkrijk aankomt.

Wanneer ze naar het Verenigd Koninkrijk reizen en in het Verenigd Koninkrijk aankomen, moeten ze bereid zijn om het tijdstip en de datum waarop ze hun reis hebben geboekt aan te tonen.

Ze kunnen een boeking ook niet wijzigen om aan deze voorwaarden te voldoen, of ze moeten in plaats daarvan een visum aanvragen.

Jordaniërs met een ETA die niet aan beide voorwaarden voldoen, moeten een visum voor het Verenigd Koninkrijk aanvragen.

Degenen die al een ETA hebben, maar na 15.00 uur (Britse tijd) op 8 oktober 2024 in het Verenigd Koninkrijk aankomen, moeten een Brits visum aanvragen.

Ze krijgen geen toegang tot het Verenigd Koninkrijk onder het ETA-schema, omdat hun reistoestemming wordt ingetrokken.

Ze komen niet in aanmerking voor terugbetaling omdat ETA-aanvraagkosten niet worden terugbetaald.

Jordaniërs die al een reis naar het Verenigd Koninkrijk hebben geboekt maar nog geen ETA hebben

Jordaniërs hebben nu Britse visa nodig; toegang tot ETA-regeling ingetrokken
Afbeelding met dank aan Freepik

Jordaniërs die hun reis naar het Verenigd Koninkrijk al hebben geboekt, maar nog geen ETA hebben, moeten in plaats daarvan een visum voor het Verenigd Koninkrijk aanvragen.

Het verkrijgen van een visum voor het Verenigd Koninkrijk is duurder, vereist uitgebreidere documentatie en het duurt minstens drie weken om het te verwerken.

Onderdanen van Jordanië die al een bezoek aan het Verenigd Koninkrijk hebben geboekt, moeten hun reis mogelijk dienovereenkomstig aanpassen.

Reden voor wijziging van de inreisvereisten voor Jordaniërs

Het Britse ministerie van Binnenlandse Zaken heeft nog geen officiële verklaring afgegeven over de wijziging in de toelatingseisen voor Jordaniërs.

Typisch is dat deze stap volgt op toenemende bezorgdheid over misbruik en oneigenlijk gebruik van het nieuwe systeem.

De Britse ETA-intrekking voor Jordaniërs heeft naar verluidt te maken met een toename van het aantal asielaanvragen door Jordaniërs in Ierland.

Veel Jordaanse burgers die aanvankelijk met een ETA naar het Verenigd Koninkrijk reisden, verhuisden later naar Ierland, waar ze asiel aanvroegen.

Ierland en het Verenigd Koninkrijk delen het Gemeenschappelijk Reisgebied (Common Travel Area – CTA), waardoor het vrij eenvoudig is om tussen de twee landen te reizen.

Men denkt dat deze maas in het systeem heeft bijgedragen aan de stijging van het aantal asielaanvragen.

Het Ierse ministerie van Justitie meldde een sterke toename van Jordaanse asielzoekers in 2024.

Het steeg van 29 in januari en februari tot 512 in juli, en de stijgende trend zette zich voort in de daaropvolgende maanden.

Deze sterke stijging van het aantal asielaanvragen houdt verband met de invoering van de ETA-regeling voor Jordaanse onderdanen vanaf februari 2024.

Alleen al in de eerste zeven maanden van 2024 ontving Ierland 1.549 asielaanvragen van Jordaniërs, tegenover slechts 53 in het jaar daarvoor.

Een Ierse regeringsfunctionaris zei dat de sterke toename van asielzoekers uit Jordanië het immigratiesysteem van Ierland onder druk heeft gezet.

Zowel Ierland als het Verenigd Koninkrijk pakken dit probleem aan en werken nauw samen met Jordanië om oplossingen te vinden.

Een woordvoerder van de Britse regering zei dat er stappen worden ondernomen om ervoor te zorgen dat er geen misbruik wordt gemaakt van de ETA-regeling.

Wat is de volgende stap voor Jordaanse bezoekers aan het Verenigd Koninkrijk?

Jordaniërs hebben nu Britse visa nodig; toegang tot ETA-regeling ingetrokken
Afbeelding met dank aan Freepik

De recente veranderingen laten zien hoe immigratie- en asielkwesties verstrekkende gevolgen kunnen hebben voor het reisbeleid.

Het misbruik van het Britse ETA-systeem door een kleine groep individuen heeft geleid tot strengere eisen voor alle Jordaanse reizigers.

Jordaanse reizigers die voorheen gemakkelijker toegang hadden tot het Verenigd Koninkrijk via de ETA voor toerisme of zaken, moeten zich nu aanpassen aan de nieuwe vereisten voor binnenkomst.

Ze moeten zich voorbereiden op een langere en meer ingewikkelde visumprocedure dan onder het ETA-systeem van het VK.

Voor sommigen kan deze verandering reizen naar het Verenigd Koninkrijk helemaal afschrikken, omdat het zowel kosten als complexiteit toevoegt aan hun plannen.

Jordaanse reizigers moeten zich vertrouwd maken met de nieuwe regels voor het aanvragen van een visum en hun reis dienovereenkomstig plannen om verstoringen te voorkomen.