EU stelt lancering EES uit tot november 2024-rapport

| juli 18, 2024
Afbeelding met dank aan Ono Kosuki via Pexels

De Europese Unie (EU) heeft de implementatie van haar nieuwe Entry/Exit System (EES) opnieuw met een maand uitgesteld.

Volgens een rapport van The Independent is de nieuwe lanceerdatum van de EES vastgesteld op 10 november 2024.

Het uitstel kan mogelijk worden verlengd tot 17 november om ervoor te zorgen dat alle EU-lidstaten volledig zijn voorbereid op het nieuwe systeem.

De Europese Commissie moet de nieuwe EES-lanceerdatum echter nog bevestigen.

Oorspronkelijk zou het systeem in 2021 van start gaan, maar het heeft verschillende tegenslagen gekend.

Het EWS is een cruciaal onderdeel van de EU-strategie om de grensbeveiliging te versterken en de immigratieprocedures te stroomlijnen.

Onderdanen van derde landen, waaronder Britse reizigers, moeten biometrische gegevens registreren, zoals vingerafdrukscans en gezichtsopnames.

Het vervangt het handmatig stempelen van paspoorten door biometrische gegevens van reizigers te gebruiken om binnenkomst en vertrek uit het Schengengebied te volgen.

Het EES-systeem is bedoeld om grenscontroles te automatiseren, overschrijdingen van de toegestane verblijfsduur op te sporen en de algemene veiligheid te verbeteren.

Redenen voor de vertraging van de EES-lancering

De vertraging bij de implementatie van de EWS wordt aan verschillende factoren toegeschreven.

Een belangrijk punt van zorg is de mate waarin alle EU-lidstaten klaar zijn voor de overgang van handmatige naar digitale controles.

De International Air Transport Association (IATA) heeft gewaarschuwd dat veel regionale luchthavens in de EU nog niet klaar zijn voor EES.

Deze verschuiving vereist aanzienlijke verbeteringen van de infrastructuur, waaronder de installatie van biometrische kiosken en de opleiding van grenspersoneel.

Veel EU-landen hebben nog meer tijd nodig om de juiste infrastructuur en technologie op te zetten aan hun grensovergangen.

Een andere reden is het vermijden van verstoringen tijdens drukke reisperiodes, zoals de herfstvakantie in het Verenigd Koninkrijk.

Doug Bannister, Chief Executive van de haven van Dover, merkte op dat “een element van voorzorgsmaatregelen” deel uitmaakte van de lancering van het EES.

“Ze kunnen het aantal interventies voor registratie verminderen als de wachtrijen te lang worden,” vertelde hij aan The Independent.

Hij voegde eraan toe: “Dat zal beschikbaar zijn voor alle gateways naar de Europese Unie.”

Toch hebben technische en operationele uitdagingen en hoe het precies zal werken bijgedragen aan de vertraging.

Bannister zei dat ze “daar nog steeds over aan het praten zijn met onze Franse en Europese tegenhangers”.

Introductie van een “overdrukventiel

Afbeelding met dank aan Pixabay

Samen met het uitstel van de EES-lancering heeft het systeem nu de optie om een “overdrukklep” te gebruiken.

Veel mensen bij drukke grensovergangen kunnen worden vrijgesteld van biometrische registratie bij de eerste binnenkomst in de EU zodra het inreis-/uitreissysteem in werking is getreden.

Sommige EU-lidstaten meldden dat de immigratiecontroles van reizigers tot vier keer zo lang konden duren onder het EWS.

De “overdrukklep” zou vertragingen en lange wachtrijen aanzienlijk verminderen als de grensovergangen te vol zouden zijn.

Dit zal de grensovergangen tussen het VK en de EU met gelijktijdige controles, waar EU-grensambtenaren immigratiecontroles uitvoeren terwijl reizigers zich nog op het grondgebied van het VK bevinden, aanzienlijk helpen.

Deze grensovergangen tussen het VK en de EU zijn onder andere de haven van Dover, de Kanaaltunnel in Folkestone en de St. Pancras Terminal in Londen.

Deze grensovergangen hebben ook beperkte ruimte voor meer infrastructuur voor EES-controles in vergelijking met luchthavens.

Het systeem werd in eerste instantie ontwikkeld vóór de Brexit-stemming, waarbij werd uitgegaan van “light touch”-controles voor Britse onderdanen.

Britse reizigers krijgen nu echter te maken met strengere eisen onder het EWS na de Brexit.

Toch zal de initiële impact drastisch worden verminderd door de ontlastklep, waardoor de vraag naar het verzamelen van biometrische gegevens zal afnemen.

In “uitzonderlijke omstandigheden die nog niet zijn gedefinieerd”, mag slechts één op de tien reizigers biometrische gegevens indienen tijdens de EES-lancering.

Tijdens drukke reistijden kan het zijn dat lokale immigratieambtenaren moeten bepalen hoeveel reizigers onderworpen zullen worden aan biometrische registratie.

EES-lancering en overgangsperiode

Vervoersbedrijven, waaronder veerbootmaatschappijen en luchtvaartmaatschappijen, hebben hun bezorgdheid geuit over het effect van het EWS op reisactiviteiten.

Ze hebben opgeroepen tot een gefaseerde invoering van het verzamelen van biometrische gegevens en een periode om de betrouwbaarheid van het systeem te testen.

Bovendien eisten ze een uitgebreide communicatiecampagne om reizigers te informeren over de nieuwe vereisten.

Veerbootmaatschappijen, luchthavens en andere vervoersknooppunten maken zich zorgen over mogelijke knelpunten en de gevolgen voor reisschema’s.

Zonder een geleidelijke implementatie en duidelijke communicatie kunnen reizigers te maken krijgen met verwarring en vertragingen, vooral tijdens drukke reisseizoenen.

In reactie hierop heeft de EU een overgangsperiode van 12 tot 18 maanden voorgesteld, waarin biometrische gegevens geleidelijk kunnen worden verzameld.

Een gefaseerde aanpak zal de passagiersstroom beheren en reizigers en grensbeambten in staat stellen zich langzaam aan het nieuwe systeem aan te passen.

Een Britse minister van Transport had het eerst over een zachte introductieperiode van zes maanden zodra het EWS in gebruik wordt genomen.

Dit zal luchthavens en grensovergangen helpen om hun EES-voorbereidingen te testen en zo nodig aan te passen.

Zorgen over lange wachtrijen, onbeschikbaarheid van apps

Afbeelding met dank aan Ahmad Ardity via Pixabay

Een van de grote zorgen rond de EES-implementatie is de mogelijkheid van lange wachtrijen bij grensovergangen.

Een parlementaire commissie van het Verenigd Koninkrijk (VK) waarschuwde voor vertragingen van 14 uur en enorme verkeersopstoppingen bij activering van het EES.

Reisagenten hebben te horen gekregen dat de vertragingen aan de grens tot een jaar na de EES-uitrol kunnen aanhouden.

Dit is voornamelijk te wijten aan reizigers die de tijd nemen om hun eerste registratie bij het EES voor een grensbeambte te voltooien.

De EU ontwikkelt ook een mobiele EES-app om de wachttijden te verminderen door reizigers in staat te stellen hun biometrische gegevens van tevoren te registreren.

Het is echter nog niet bekend of het klaar zal zijn voor de nieuwe EES-lanceerdatum in november.

Ondanks het potentieel van de app om het proces te vergemakkelijken, zal het geen foto’s nemen of vingerafdrukken registreren, wat de effectiviteit beperkt.

Er gaan stemmen op om de EES-implementatie verder uit te stellen totdat de app volledig operationeel is.

Reizigers bereiden zich voor op de EES-lancering

Reizigers, vooral die uit het Verenigd Koninkrijk, moeten zich ruim van tevoren op deze veranderingen voorbereiden.

Deze voorbereiding omvat het begrijpen van de nieuwe vereisten, zoals de noodzaak om EES-biometrische gegevens te verzamelen.

Het is ook cruciaal voor reizigers om bij het plannen van hun reis rekening te houden met mogelijke vertragingen.

Als je extra tijd uittrekt voor grensovergangen en voorbereid bent op het biometrisch scannen, kun je probleemloos reizen.

Reizigers moeten de officiële aankondigingen in de gaten houden om op de hoogte te blijven van de laatste ontwikkelingen en tijdlijnen.