UK Transport Survey toont aan dat nieuwe EU-grenscontroles Britten ervan kunnen weerhouden naar Europa te reizen

| juni 20, 2024
UK Transport Survey toont aan dat nieuwe EU-grenscontroles Britten ervan kunnen weerhouden naar Europa te reizen
Afbeelding door Chris Sampson via Wikimedia Commons

Plan je een reis naar Spanje, Frankrijk, Italië of Duitsland? Britten zouden zich wel eens twee keer kunnen bedenken als het nieuwe grenscontrolesysteem van de Europese Unie (EU) voor grote vertragingen zorgt.

Het Britse ministerie van Vervoer heeft 1.584 mensen van 16 jaar en ouder ondervraagd over het EU-inreis/uitreissysteem (EES).

Uit het onderzoek bleek dat een op de zeven Britten zei dat ze minder geneigd waren om het Europese vasteland te bezoeken vanwege de EWS.

De grootste zorg is dat je vast komt te zitten in de extreem lange wachtrijen die het EES kan veroorzaken.

Ongeveer 20 procent zei dat ze een reis per veerboot, auto of bus naar de EU zouden annuleren of uitstellen als het nieuwe systeem meer dan een uur vertraging zou veroorzaken.

Zelfs kortere vertragingen kunnen ertoe leiden dat sommigen hun reisplannen uitstellen: zes procent zegt dat ze een verstoring tot een uur zouden heroverwegen.

Uit het onderzoek bleek dat de meeste mensen (69 procent) niet op de hoogte waren van de EWS, omdat ze er tot het onderzoek nog nooit van hadden gehoord.

Van degenen die het al wisten, zei slechts vier procent dat ze veel details hadden geleerd.

Na te hebben geleerd wat het EWS inhoudt, was de grootste zorg (67 procent) de langere wachtrijen aan de grens bij vertrek uit het Verenigd Koninkrijk.

Meer dan de helft (59 procent) was bezorgd over de tijd en moeite die de eerste registratie zou kosten.

Andere zorgen betroffen het verzamelen van vingerafdrukken (31 procent) en het maken van gezichtsfoto’s (26 procent).

Degenen die het meest bekend waren met de EWS waren minder bezorgd.

Er was echter nog steeds een behoorlijke mate van ongerustheid, ongeacht het voorkennisniveau van de persoon.

Het nieuwe grenscontrolesysteem van de EU

Vanaf 6 oktober 2024 lanceert de EU haar nieuwe geautomatiseerde grenscontrolesysteem, het Entry/Exit System of EES.

Het nieuwe systeem vervangt het handmatig stempelen van paspoorten voor reizigers van buiten de EU die het Schengengebied binnenkomen of verlaten.

Burgers van het VK en andere niet-EU-burgers die de EU voor het eerst bezoeken nadat het inreis-/uitreissysteem in werking is getreden, moeten hun vingerafdrukken en gezichtsscans laten registreren.

Volgens de huidige wetgeving moet de eerste EES-registratie plaatsvinden in het bijzijn van een EU-grensbeambte.

De biometrische gegevens van reizigers worden maximaal drie jaar opgeslagen in de EES-database.

Met behulp van vingerafdrukken of gezichtsscans registreert het inreis-/uitreissysteem het binnenkomen en verlaten van de EU door reizigers bij volgende bezoeken.

Als reizigers de EU bezoeken nadat de drie jaar zijn verstreken, moeten ze hun biometrische gegevens opnieuw registreren.

Het nieuwe systeem kan leiden tot lange rijen en aanzienlijke vertragingen bij grensovergangen zoals de haven van Dover, St. Pancras Station in Londen en de Kanaaltunnel terminal in Folkestone.

Bij deze grensovergangen tussen het VK en de EU met naast elkaar liggende controles voeren EU-grensbeambten immigratiecontroles uit op Brits grondgebied.

Deze grenzen hebben ook beperkingen wat betreft ruimte en infrastructuur om de mogelijk lange wachtrijen te beheren.

Oproepen om reisonderbreking te minimaliseren

Experts uit de reisindustrie dringen er bij het VK en de EU op aan om maatregelen te nemen om verstoringen tot een minimum te beperken wanneer de nieuwe regels van kracht worden.

Phil Smith van de Confederation of Passenger Transport (CPT) waarschuwde dat het “van vitaal belang” is dat de Britse havens over “systemen” beschikken om de EES efficiënt af te handelen.

Hij wees erop dat Britse touringcarbedrijven die naar Europa gaan jaarlijks meer dan 14 miljard pond verdienen aan ongeveer 23 miljoen reizen.

Langdurige vertragingen bij grensovergangen kunnen aanzienlijke inkomsten in gevaar brengen, niet alleen voor het Verenigd Koninkrijk maar ook voor Europese bestemmingen.

Smith vertelde The Independent dat het CPT hard heeft gewerkt met de havenautoriteiten “om ervoor te zorgen dat er snelle en efficiënte paspoortcontroles zijn”.

Het is de bedoeling dat “een volle bus met 50 passagiers dit proces zonder vertraging voltooit.”

“Het is ook belangrijk dat het andere verkeer geen vertragingen ondervindt,” voegde Smith eraan toe.

Dit is “omdat touringcars de ruimte op de weg delen, dus inspanningen om opstoppingen in en rond onze Kanaalhavens te voorkomen zullen ook essentieel zijn.”

Julia Lo Bue-Said, hoofd van het Advantage Travel Partnership netwerk van reisbureaus, zei: “Veiligheid en beveiliging zijn van het grootste belang.”

Ze benadrukte echter ook dat reizigers moeten begrijpen wat de EWS voor hen betekent.

Lo Bue-Said hoopt dat de vertragingen minimaal zullen zijn zodra het systeem goed werkt.

Ze raadt reizigers echter aan “voorbereid te zijn in geval van vertragingen”.

Vertragingen in het EES kunnen gevolgen hebben voor de economieën van het VK en de EU

Ondanks de bezorgdheid zeiden de meeste ondervraagde Britse burgers dat ze nog steeds even waarschijnlijk naar Europa zouden reizen nadat het EWS van start is gegaan.

Uit het onderzoek van de Britse overheid bleek dat 63 procent of meer van de mensen op alle voorkennisniveaus voor die optie koos.

Het aantal mensen dat aarzelt, kan echter een zorgwekkend teken zijn voor het toerisme in de EU.

Zelfs tijdelijke dalingen in het aantal Britse bezoekers zouden waarschijnlijk voelbaar zijn op andere belangrijke bestemmingen.

Reizigers uit het VK zijn een cruciale markt, met ongeveer 67 miljoen bezoeken aan de EU in 2019 vóór de pandemie.

Ze maken ook langere reizen en geven meer uit dan andere nationaliteiten.

Veel groepen hebben de EU opgeroepen om de lancering van het EES in oktober 2024 uit te stellen.

Sommigen dringen aan op een vroege lancering in 2025 of totdat de mobiele app voor geavanceerde EES-registratie helemaal klaar is.

Twee Britse parlementaire commissies en Franse ambtenaren hebben ronduit aangedrongen op uitstel van de nieuwe EU-grenscontroles.

Vervoersgroepen beloven vlotte EES-controles ondanks bezorgdheid

Ondanks de bezorgdheid houden transportbedrijven vol dat ze het EWS kunnen implementeren zonder grote reischaos en vertragingen te veroorzaken.

Getlink, het bedrijf dat de Kanaaltunnel beheert, en Eurostar verzekerden reizigers dat er, zodra het EES in gebruik wordt genomen, geen chaos of lange vertragingen zullen zijn bij de terminals.

Toch gaf Eurostar toe dat het slechts een toename van twee tot drie minuten in de verwerkingstijd van paspoorten per persoon voorspelt.

De haven van Dover verwacht dat het EES de verwerkingstijd van grenscontroles zal verhogen van 45 tot 90 seconden per persoon tot twee minuten of meer.

De transportgroepen erkennen dat de EES-uitrol vertragingen en veranderingen zal veroorzaken voor reizigers uit het VK die naar de EU reizen.

Alleen de tijd zal leren of het reizen tussen Groot-Brittannië en het Europese vasteland dit najaar ernstig wordt verstoord.

Op dit moment houdt een aanzienlijk deel van de inwoners van het Verenigd Koninkrijk zich schrap voor mogelijke vertragingen die hun vakantie in de EU zouden kunnen doen ontsporen of ontmoedigen.