6 Britse luchthavens voeren beperking van 100 ml voor handbagage opnieuw in

| juni 14, 2024
6 Britse luchthavens voeren beperking van 100 ml voor handbagage opnieuw in

Zes grote luchthavens in het Verenigd Koninkrijk (VK) hebben de beperking van 100 milliliter (mL) vloeistof voor handbagage opnieuw ingevoerd.

Dit was het geval ondanks de recente beveiligingsupgrades die de regel hadden moeten elimineren, aldus TTG Media.

De wijziging is ingegaan op 9 juni en heeft gevolgen voor passagiers die reizen vanaf de luchthavens London City, Aberdeen, Newcastle, Leeds Bradford, Southend en Teesside.

Alle zes luchthavens werken met Next Generation Security Checkpoints (NGSC), waardoor ze de 100 ml-regel konden schrappen.

De hightech CT-scanners maken gebruik van röntgentechnologie om een 3D-beeld te genereren van de inhoud van de tassen van passagiers.

Met de geavanceerde scanners kunnen reizigers hun laptops en andere elektronische apparaten in hun tas houden tijdens de veiligheidscontroles.

“We hebben die regel opnieuw ingevoerd terwijl er updates en wijzigingen worden aangebracht aan de scanapparatuur op luchthavens,” zei de Britse minister van Transport Mark Harper tegen The Guardian.

Hij voegde eraan toe dat dit is “om ervoor te zorgen dat we onze toonaangevende niveaus van luchtvaartbeveiliging kunnen blijven leveren”.

De beslissing om de beperking van 100 ml weer in te voeren is te wijten aan de toegenomen bezorgdheid over de veiligheid na berichten van inlichtingendiensten over mogelijke bedreigingen voor het Europese luchtverkeer.

Het Department of Transport (DfT) benadrukte echter dat het “een routinemaatregel” was en geen reactie “op een specifieke dreiging”.

Het voegde eraan toe dat het tijdelijk is, maar noodzakelijk “om verdere verbeteringen in de nieuwe controleposten mogelijk te maken”.

De vloeistofbeperking van 100 ml

De vloeistofregel van 100 ml werd voor het eerst ingevoerd in 2006 na een verijdeld terroristisch complot om vloeibare explosieven te laten ontploffen aan boord van trans-Atlantische vluchten.

Het verplichtte dat alle vloeistoffen die worden meegenomen in vliegtuigen in verpakkingen van maximaal 100 ml moeten zitten en in een doorzichtige, hersluitbare plastic zak.

De regel is ontworpen om de veiligheid te verbeteren door het makkelijker te maken voor screeningtechnologie om potentiële bedreigingen te detecteren.

Sindsdien hebben luchthavens veel geïnvesteerd in geavanceerde screeningtechnologie, net als andere luchthavens wereldwijd.

De upgrades omvatten ultramoderne scanners die gevaarlijke vloeistoffen van ongevaarlijke stoffen kunnen onderscheiden.

Deze nieuwe NGSC 3D scanners maken de limiet van 100 ml overbodig en overbodig.

Dankzij deze technologische vooruitgang heeft de Britse regering een deadline vastgesteld om de beperking in juni 2024 op te heffen.

Veel Britse luchthavens, zoals Heathrow, Londen Gatwick en Manchester, zeiden echter dat ze tegen die tijd nog niet helemaal klaar zouden zijn.

Deze deadline is sindsdien verschoven naar 2025 omdat veel Britse luchthavens problemen hebben ondervonden met de aanschaf en installatie van nieuwe scanners.

De gevolgen van de herinvoering van de 100 ml-regel voor reizigers

DfT zei dat de beperking van 100 ml vloeistof “slechts een klein aantal passagiers zal treffen”.

“Voor de meeste passagiers blijven de veiligheidsmaatregelen ongewijzigd”, aldus de organisatie in een verklaring.

Het voegde eraan toe: “Passagiers moeten de veiligheidseisen blijven controleren bij hun luchthaven van vertrek voordat ze op reis gaan.”

De plotselinge herinvoering van de beperking heeft tot verwarring en frustratie geleid.

Passagiers moeten opnieuw hun inpakgewoonten aanpassen en mogelijk waardevolle vloeistoffen weggooien bij de beveiliging.

Dit volgt op de bezorgdheid over lange vertragingen en inconsistente beveiligingsprocedures op verschillende luchthavens.

Minister van Transport Mark Harper zei dat reizigers “bij hun luchthaven moeten navragen wat de regels zijn” voor vloeistoffen in hun handbagage.

De Association of British Travel Agents (ABTA) had reizigers geadviseerd om zich te houden aan de beperking van 100 ml vloeistof voor handbagage.

Dit was aanvankelijk te wijten aan het “gebrek aan consistentie op de Britse luchthavens”, waarbij sommige luchthavens de nieuwe scanners al hadden en andere ze nog moesten installeren.

Luke Petherbridge, ABTA’s Director of Public Affairs, zei dat reizigers hierdoor “klaar zijn om te voldoen, ongeacht het scenario”.

Als je je aan de 100 ml-regel houdt, voorkom je onnodige vertragingen bij de beveiliging en andere problemen tijdens je vakantie.

Reactie van de luchtvaartindustrie op de herinvoering van de 100 ml-regel

De beslissing om de vloeistofbeperking van 100 ml voor handbagage opnieuw in te voeren, heeft ook kritiek uit de reisindustrie opgeleverd.

Luchtvaartmaatschappijen, luchthavenexploitanten en reisbureaus hebben hun bezorgdheid geuit over de gevolgen voor de passagierservaring en de operationele efficiëntie.

De herinvoering van de beperking zal naar verwachting vertragingen veroorzaken bij de veiligheidscontroles en extra druk leggen op het luchthavenpersoneel.

Toch wordt verwacht dat de beperking van 100 ml vloeistof in handbagage tot nader order van kracht blijft.

Reizigers moeten vloeistoffen in verpakkingen van 100 ml in een doorzichtige, hersluitbare zak meenemen in hun handbagage.

Luchthavens en luchtvaartmaatschappijen bieden ook aanvullende informatie en hulp om passagiers te helpen met de vernieuwde beperkingen.

Meer veiligheidscontroles op luchthavens die vertragingen kunnen veroorzaken

Reizigers moeten zich ook meer bewust zijn van de nieuwe grenscontrolesystemen die de Europese Unie (EU) binnenkort zal opleggen.

Vanaf oktober 2024 zal het Entry/Exit System (EES) het handmatig stempelen van paspoorten aan de buitengrenzen van de EU vervangen.

Het EES zal biometrische gegevens van niet-EU-burgers gebruiken, zoals gezichts- en vingerafdrukscans, om hun in- en uitreis naar en uit de Schengenzone te registreren.

De EU zal medio 2025 het Europees reisinformatie- en autorisatiesysteem(ETIAS) lanceren voor alle burgers zonder visum, zoals Britse burgers.

Het zal op dezelfde manier werken als de Electronic Travel Authorization (ETA) van het Verenigd Koninkrijk en het Electronic System for Travel Authorization van de Verenigde Staten.