Manchester City’s toeristenbelasting levert 2,8 miljoen pond op in het eerste jaar

| mei 1, 2024
Manchester City's toeristenbelasting levert 2,8 miljoen pond op in het eerste jaar

Bezoekers aan Manchester hebben £2,8 miljoen opgebracht nadat de stad een toeristenbelasting had ingevoerd, volgens een rapport van de BBC.

Manchester City introduceerde zijn bezoekersheffing van £1 per kamer per nacht in april 2023 nadat 80 procent van de plaatselijke hoteliers ervoor had gestemd.

De op twee na grootste stad van Engeland was de eerste bestemming in het Verenigd Koninkrijk (VK) die een “toeristenbelasting” invoerde.

Vergeleken met andere toeristenbelastingen is de bezoekersbelasting in Manchester niet bedoeld om bezoekers te ontmoedigen of overtoerisme tegen te gaan.

In plaats daarvan is de toeristenbelasting bedoeld om maatregelen te financieren om meer bezoekers aan te trekken en de inkomsten uit toerisme te verhogen, vooral tijdens perioden met een lage bezettingsgraad.

Waar het geld van Manchester City naartoe gaat

Kumar Mishra, een woordvoerder van het Manchester City Accommodation Business Improvement District (ABID), deelde mee dat het geld is gebruikt voor straatreiniging en marketingcampagnes.

Manchester ABID, dat 74 hotels en appartementen in de stad omvat, beheert en verdeelt het geld dat wordt opgehaald uit de toeristenbijdrage.

Een van de doelen is om de bezettingsgraad hoog te houden nu er meer toeristische hotels en appartementen worden gebouwd in Manchester.

De ABID van Manchester gaat in op de bezorgdheid dat de bezoekersaantallen geen gelijke tred hielden met de nieuwe ontwikkelingen.

Mishra voegde eraan toe dat de bezoekersbelasting van de stad ook een positieve invloed heeft gehad op de accommodatiesector.

In Manchester City is het aantal beschikbare bedden sinds 2019 met bijna 23 procent gestegen, van 10.500 naar 12.900.

Volgens de ABID van Manchester is de bezettingsgraad echter met drie procent gedaald.

Tegelijkertijd zullen naar verwachting nog eens 6.000 kamers klaar zijn voor gebruik in 2024.

Er zijn marketingcampagnes aan de gang om de stad ook buiten het hoogseizoen te promoten. Hieronder vallen evenementen zoals het Manchester Flower Festival, Manchester Pride en de viering van Chinees Nieuwjaar.

Mishra verklaarde dat de stad ook “grote plannen” heeft om Manchester volgend jaar nog aantrekkelijker te maken voor bezoekers. Dit omvat planning voor meer muziekevenementen en zakelijke conferenties.

Er is ook geld gestoken in de opleiding van beveiligingspersoneel en in het schoonmaken van de straten in het stadscentrum.

Cambridge van plan om toeristenbelasting te heffen in 2025

Time Out meldde dat Cambridge plannen heeft om al in 2025 een toeristenbelasting in te voeren.

Net als de bezoekersheffing van Manchester City zou de toeristenbelasting van Cambridge een extra nachttarief van £2 per kamer per nacht zijn.

Schattingen schatten de jaarlijkse fondsen op ongeveer 2,6 miljoen pond, afhankelijk van het aantal mensen dat in de hotels verblijft.

De stad moet eerst een Accommodation Business Improvement District (ABID) vormen.

Jemma Little, de manager economische ontwikkeling bij Cambridge Councils, zei dat de gemeente niet kan besluiten om een toeristenbelasting op te leggen.

Ze zei: “Er moet een stemming komen onder de hotels binnen dat verzorgingsgebied [of Greater Cambridge].”

Zodra een Cambridge ABID operationeel is, zouden in aanmerking komende hotels binnen het district de toeristenbelasting van klanten innen.

Cornwall opperde het idee van een toeristenbelasting

Volgens National World is Cornwall, de populaire Britse kustbestemming, van plan om een toeristenbelasting in te voeren.

Malcolm Bell, de directeur van Visit Cornwall, sprak zijn steun uit voor een “Cornish tax” om te profiteren van de vele toeristen die de stad bezoeken.

Hij voegde eraan toe dat als Cornwall een toeristenbelasting invoert, de naburige stad Devon dat ook zou moeten doen.

“Het heeft geen zin dat Devon er geen heeft en wij wel,” zei Bell, om te voorkomen dat toeristen uit Cornwall worden weggejaagd.

Lokale rapporten onthulden dat jaarlijks meer dan vier miljoen mensen Cornwall bezoeken voor een vakantie. Daarnaast maken 12 miljoen mensen dagtochten naar de kustregio.

Bell verklaarde dat als Cornwall bezoekersheffingen zou invoeren, het geld rechtstreeks naar lokale bedrijven zou gaan in plaats van naar de schatkist, zoals bij gewone belastingen.

Bezoekers “willen de zekerheid dat hun extra betaling naar iets gepast gaat,” benadrukte hij.

Het hoofd van Visit Cornwall gelooft dat toeristen de belasting graag zouden betalen als ze wisten dat het geld “naar het juiste doel” zou gaan.

De Cornwall Council is een onderzoek gestart onder leiding van een raadslid om de voordelen van toerisme voor het hele jaar te verbeteren, waaronder een registratiesysteem voor korte vakanties en een toeristenbelasting.

Overige kosten voor bezoekers uit het Verenigd Koninkrijk

Veel andere Europese bestemmingen hebben toeristenbelasting ingevoerd om meer controle te krijgen over het aantal bezoekers.

Venetië heft al toeristenbelasting voor dagtochten en voor mensen die in hotelkamers overnachten.

Portugal, IJsland, België en de Spaanse steden Barcelona en Valencia vragen ook extra toeristenbelasting.

In het Verenigd Koninkrijk heeft Schotland, behalve Manchester, al een wet die het mogelijk maakt om een lokale bezoekersbelasting te heffen op basis van het percentage van de accommodatiekosten.

De regering van Wales is ook van plan om een toeristenbelasting in te voeren.

Bezoekers zullen binnenkort meer geld moeten betalen zodra het Verenigd Koninkrijk en de EU hun digitale reisvergunningen uitrollen.

De Britse Electronic Travel Authorization (ETA) kost £10 per aanvraag. Het is geldig voor meerdere bezoeken gedurende twee jaar of totdat het paspoort waaraan het is gekoppeld verloopt.

Alle bezoekers die zonder visum naar het Verenigd Koninkrijk kunnen reizen, inclusief EU-burgers, moeten er eind 2024 een hebben.

Momenteel moeten alleen bezoekers uit de Golfregio een ETA hebben in plaats van de nu afgeschafte elektronische visumvrijstelling.

Ook de EU lanceert medio 2025 haar Europees reisinformatie- en autorisatiesysteem( ETIAS).

De kaart kost €7 en is drie jaar geldig, waardoor meerdere bezoeken aan elke EU-lidstaat mogelijk zijn.

Visumvrije bezoekers, waaronder Britse burgers, moeten een ETIAS hebben voordat ze naar de Schengenzone reizen.