Kanaaltunnel operator Getlink op schema voor EES uitrol later in het jaar

| april 15, 2024
Afbeelding van Getlink via Kent Online

Getlink, het bedrijf dat de Kanaaltunnel beheert, heeft de bouw van een nieuwe infrastructuur voor het Entry/Exit System (EES) bij zijn Franse terminal in Coquelles voltooid.

De infrastructuur bestaat uit een nieuwe overdekte drive-through “preregistratiezone” waar passagiers paspoort- en biometrische gegevens kunnen invoeren.

“Met 7.000 vierkante meter kan het tot 60 passagiersvoertuigen tegelijkertijd herbergen,” zei het bedrijf, zoals gerapporteerd door The Local.

De drive-through faciliteit zal worden gebruikt door niet-Europese Unie (EU) chauffeurs die gebruik maken van de LeShuttle service om naar het Verenigd Koninkrijk (VK) te reizen.

Het EES is het nieuwe geautomatiseerde grenscontrolesysteem van de EU dat biometrische gegevens gebruikt om de in- en uitreis van reizigers te registreren.

Het zal gevolgen hebben voor alle niet-EU-reizigers, inclusief houders van een visum voor kort verblijf en burgers die zijn vrijgesteld van de visumplicht, zoals Britse burgers.

In plaats van paspoorten af te stempelen aan de grens, zal het EES biometrische gegevens registreren, zoals vingerafdrukken en gezichtsscans.

Elke drive-through bay heeft “twee statische kiosken die nodig zijn om de nodige biometrische controles uit te voeren”.

De kiosken werden geleverd door het Franse bedrijf IN Groupe en zijn speciaal ontworpen voor autopassagiers.

Toch zouden passagiers nog steeds uit hun auto moeten stappen om hun biometrische gegevens te registreren.

Getlink bevestigt dat de eerste kiosken nu geplaatst zijn. De rest wordt begin mei 2024 geïnstalleerd.

Volgens de Franse luchtvaartvakbond L’Union des Aéroports Français (UAF) zal de Europese Raad het EES in november 2024 lanceren.

Volgens de EU-wetgeving moeten reizigers bij hun eerste binnenkomst in de Schengenzone hun gezichts- en vingerafdrukgegevens laten registreren bij een grensbeambte.

Bij toekomstige bezoeken kunnen reizigers vingerafdrukken of gezichtsbiometrie gebruiken om hun toestemming te bevestigen en hun binnenkomst en vertrek te registreren.

De gegevens van reizigers blijven drie jaar in het EES of totdat hun paspoort verloopt. Het wordt elke keer vernieuwd als ze de Schengenzone binnenkomen.

Als ze de EU opnieuw bezoeken nadat hun gegevens zijn verlopen, moeten ze zich opnieuw laten registreren bij een grensbeambte.

Volgens Getlink bouwden ze ook “een specifieke faciliteit” met “een panoramisch uitzicht op de voorregistratiezone en de parkeervakken”.

Dit zal, samen met camerabeelden, grenscontroles door de Franse grenspolitie of Police Aux Frontières (PAF) vergemakkelijken.

De aanpassing van de infrastructuur van de grensovergang bij Folkestone aan de Britse kant van de tunnel duurt nog tot de zomer. Vanaf juli 2024 worden er kiosken geïnstalleerd aan de kant van het Verenigd Koninkrijk.

In totaal zullen er 224 kiosken worden geïnstalleerd aan zowel de Franse als de Britse kant van de Kanaaltunnel.

Getlink heeft de UK European Scrutiny Committee eerder verteld dat het 80 miljoen euro heeft geïnvesteerd om zijn terminals in Coquelles en Folkestone voor te bereiden op het EES.

Het Europese overheidsbedrijf voorspelde dat het EES vijf tot zeven minuten zou toevoegen aan de totale reistijd van passagiers.

Zoals opgenomen door Connexion, is Getlink nu vol vertrouwen in het leveren van de meest concurrerende oversteektijd met de nieuwe infrastructuur en kiosken.

Het bedrijf gebruikte kunstmatige intelligentie om gedetailleerde verkeersstroomanalyses uit te voeren onder de nieuwe systemen.

Verschillende groepen dringen er bij de EU op aan de EES-lancering uit te stellen

Verschillende andere havens en grotere luchthavens installeren ook kiosken en andere apparatuur om het verzamelen van EES-gegevens te versnellen.

De kiosken van Nice Airport zijn naar verluidt klaar. De haven van Calais installeert momenteel ook haar apparatuur, maar verwacht op tijd klaar te zijn.

Anderzijds zouden de Parijse luchthavens pas na de Olympische Spelen met de bouw kunnen beginnen.

De Olympische en Paralympische Spelen van 2024 zijn gepland in Frankrijk van respectievelijk 26 juli tot 11 augustus en 28 augustus tot 8 september 2024.

Dit ondanks het feit dat de EU van de lidstaten eist dat ze de systemen voor eind juli opzetten.

Daarom onderhandelt het UAF met de EU om de lancering van het EES opnieuw uit te stellen.

Verschillende andere reis- en vervoersfunctionarissen in het VK hadden ook hun bezorgdheid geuit over de mogelijk lange vertragingen als gevolg van het EWS.

Er wordt verwacht dat de vertragingen erger zullen zijn aan de Frans-Britse grenzen door het enorme verkeersvolume en aan grenzen met ‘naast elkaar liggende controles’.

Door de gelijktijdige controles worden Franse grenscontroles uitgevoerd op Britse bodem.

De haven van Dover, bijvoorbeeld, had de Europese Onderzoekscommissie gewaarschuwd voor vertragingen van 14 uur als gevolg van EES.

Eurostar moet mogelijk het aantal passagiers op het Londense treinstation St Pancras beperken om vertragingen en lange wachtrijen te voorkomen.

De nieuwe EES-app van de EU wordt momenteel ontwikkeld en kan grenscontroles helpen versnellen. Sommigen zeggen echter dat het misschien niet op tijd klaar is voor de lancering later dit jaar.

Het UAF zei dat het misschien ook niet erg nuttig zou zijn omdat het geen foto’s kan nemen en reizigers geen vingerafdrukken kunnen uploaden.

Het gebruik van de EES-app is ook vrijwillig voor EU-lidstaten. Frankrijk moet nog aankondigen of het de app gaat gebruiken.