EU’s EES kan Eurostar dwingen het aantal passagiers te beperken

| februari 7, 2024
EU's EES kan Eurostar dwingen het aantal passagiers te beperken

Een spoorwegmaatschappij zegt dat het St. Pancras Station in Londen mogelijk niet in staat is om het nieuwe Entry/Exit System (EES) van de Europese Unie (EU) te verwerken zonder urenlange wachtrijen.

De internationale hogesnelheidslijndienst brengt mogelijk minder passagiers van en naar het Verenigd Koninkrijk (VK).

High Speed 1 (HS1) waarschuwde dat de voorbereidingen voor de EES van de EU op het Londense station St. Pancras “ernstig tekortschieten”.

HS1 is eigenaar en exploitant van de lijn en stations tussen Londen en de Kanaaltunnel.

Het verbindt de internationale hogesnelheidsroutes van Londen naar Parijs, Brussel en Amsterdam en de binnenlandse route van Londen naar Kent.

The Guardian meldde dat het bedrijf zich zorgen maakte dat dit zou kunnen leiden tot vertragingen en mogelijk de diensten van Eurostar zou kunnen beperken.

Eurostar is de internationale hogesnelheidslijn die België, Frankrijk, Duitsland, Nederland en het Verenigd Koninkrijk met elkaar verbindt.

Er rijden dagelijks ongeveer 14 treinen van St Pancras naar Parijs, elk met 900 passagiers.

Het nieuwe biometrische grenscontrolesysteem van de EU

Onder het Entry/Exit System (EES) van de EU moeten niet-EU-burgers die naar het Schengengebied reizen aan de grens hun vingerafdrukken en gezichtsscans laten registreren.

Hieronder vallen zowel houders van een visum voor kort verblijf als burgers die zijn vrijgesteld van de visumplicht, waaronder Britse burgers.

In plaats van een paspoortstempel bij aankomst, zal het EES in- en uitreizen elektronisch documenteren met behulp van de biometrische gegevens van de reiziger.

Een grenswachter zal toezien op de registratie van de biometrische gegevens van reizigers bij aankomst aan de EU-grens.

Dit gebeurt alleen tijdens hun eerste bezoek na de EES-uitrol. Hun gegevens blijven drie jaar geldig in het EES-systeem.

Reizigers kunnen hun toestemming bevestigen door middel van vingerafdruk- of gezichtsbiometrie bij hun volgende bezoeken binnen die tijd.

Telkens als reizigers het Schengengebied binnenkomen, slaat het EES-systeem de gegevens van de reizigers op gedurende drie jaar of totdat het paspoort van de reiziger verloopt.

Eurostar kan passagiers beperken om lange wachtrijen te vermijden

De Europese Onderzoekscommissie van het Britse parlement heeft bewijsmateriaal verzameld om te helpen onderzoeken en begrijpen hoe het EU-inreis/uitreissysteem (EES) van invloed zal zijn op reizen.

HS1 is een van de laatste partijen die zorgen uit over het EWS. Het nieuwe grenscontrolesysteem van de EU moet in oktober 2024 in werking treden.

In het bewijsrapport dat aan de commissie is voorgelegd, zegt HS1 dat het 49 extra EES-kiosken nodig heeft om passagierscontroles te verwerken.

De Franse regering had er echter maar 24 voorgesteld. HS1 kreeg te horen dat de EES-kiosken optioneel waren, omdat de controles aan de grens konden worden uitgevoerd.

HS1 waarschuwde dat dit zou leiden tot “onaanvaardbare vertragingen van vele uren voor passagiers en mogelijk het stopzetten van diensten”.

Het bedrijf verwachtte dat Eurostar met slechts 24 EES-kiosken niet in staat zou zijn om alle passagiers te verwerken. Dit zou vooral vertragingen veroorzaken tijdens de ochtendspits.

Het zou er ook toe kunnen leiden dat “het aantal passagiers op de diensten moet worden beperkt”, waarschuwde HS1.

HS1 verklaarde ook dat het moeilijk zou zijn om het EES te implementeren op St. Pancras station vanwege de beperkte ruimte.

Het gebrek aan ruimte zou het wachtrijproces “ingewikkeld en gespreid” maken, voegde het eraan toe.

Meer EES-kiosken betekent een complexere passagiersstroom

Volgens het bewijsverslag van Eurostar aan de Europese Onderzoekscommissie van het Verenigd Koninkrijk zouden meer kiosken van het Entry/Exit System (EES) alleen maar nieuwe wachtrijen creëren.

Het zou ook een “hoger risico betekenen voor de uitvoering van de dienstregeling en de groei van het spoorvervoer vanuit St Pancras”, aldus het bewijs.

Eurostar heeft verklaard dat de implementatie van het EES van de EU de verwerkingstijd voor grenscontroles met “twee tot drie minuten” zou verhogen.

Dit zou aanzienlijk langer zijn dan de huidige verwerkingstijd van 45 seconden en zou kunnen leiden tot wachtrijen tijdens piekuren van meer dan een uur.

Extra EES-kiosken in St Pancras zouden elk 25.000 pond kosten en 2 miljoen pond per jaar aan exploitatie- en onderhoudskosten.

Als extra kiosken een levensvatbare oplossing zouden blijken te zijn, zouden deze extra kosten door Eurostar moeten worden gefinancierd.

Bezorgdheid havengrens over uitrol inreis-/uitreissysteem

De Europese Onderzoekscommissie van het Verenigd Koninkrijk heeft eerder gewaarschuwd voor wachtrijen van 14 uur in de haven van Dover.

De buitensporige wachttijd is voornamelijk te wijten aan reizigers die in auto’s of bussen aankomen bij de grenscontroles.

Passagiers zouden moeten uitstappen om zich te registreren en biometrische controles te ondergaan en vervolgens weer in hun voertuig moeten stappen.

De Ashford Borough Council uitte ook zijn bezorgdheid dat het Europese EWS ernstige gevolgen zou kunnen hebben voor de veerbootactiviteiten, omdat het de huidige volumes aan auto’s en bussen niet aankan.

Langdurige vertragingen in de haven kunnen leiden tot verkeersopstoppingen op belangrijke wegen, waardoor de toegang tot de Eurotunnel in Folkestone in het gedrang komt.

Dit kan de lokale economieën verstoren en welzijnsproblemen veroorzaken voor passagiers en gemeenschappen.

De ernstige gevolgen van het EWS voor het reizen tussen het VK en de EU afwenden

HS1 heeft opgeroepen tot een geleidelijke invoering van het Entry/Exit Systeem om “ernstige verstoringen” in het treinverkeer tussen het VK en de EU te voorkomen.

Een andere mogelijkheid is om passagiers vooraf online biometrische gegevens te laten registreren in plaats van gecontroleerd te worden door ambtenaren aan de grens.

Dit is de oproep van Eurostar en HS1, omdat registratie bij aankomst de beperkte ruimte op de treinstations aanzienlijk zou belasten.

Eurostar wil ook dat politici een “noodrem” kunnen gebruiken als het EES langere wachtrijen veroorzaakt.

Toch zien Eurostar en veel luchtvaartmaatschappijen, ondanks de uitdagingen, EES als voordelig op lange termijn.

De Europese Onderzoekscommissie van het VK kijkt ook naar de interoperabiliteit tussen het EES, ETIAS en de ETA-systemen van het VK.

Samen met het EWS zal de EU medio 2025 het nieuwe Europese reis- en informatie- en autorisatiesysteem (ETIAS) implementeren.

Burgers die vrijgesteld zijn van een visum, waaronder burgers van het Verenigd Koninkrijk, hebben een EITAS nodig om het Schengengebied te bezoeken.

Het is vergelijkbaar met de Electronic Travel Authorization (ETA) van het Verenigd Koninkrijk, die verplicht is voor alle niet-visumplichtige onderdanen die het Verenigd Koninkrijk bezoeken.