Burgemeester van Londen roept op tot vrij verkeer in de EU voor Britse jongeren

| januari 23, 2024
Burgemeester van Londen roept op tot vrij verkeer in de EU voor Britse jongeren

De burgemeester van Londen wil vrij verkeer in de Europese Unie (EU), waarbij jongeren worden vrijgesteld van werk- en reisbeperkingen na de Brexit.

Sadiq Khan zei dat jonge Britse burgers vrij verkeer in de EU moeten hebben nadat het Verenigd Koninkrijk (VK) het blok heeft verlaten.

Het doel, zei hij, is om de economische en culturele schade van Brexit te beperken.

“De harde Brexit van de regering heeft in heel Londen schade aangericht, en het zijn de jongeren die op zoveel manieren het hardst zijn getroffen,” zei Khan.

Hij voegde eraan toe: “Het is niet alleen moeilijker voor jonge mensen om voor hun werk naar het buitenland te verhuizen, maar door de verkeerde beslissing van de regering om uit het Erasmusprogramma te stappen, is het voor studenten ook veel moeilijker geworden om in het buitenland te studeren.”

Erasmus+ is een EU-programma ter ondersteuning van onderwijs, opleiding, jeugd en sport in Europa.

Het programma biedt jongeren de kans om te reizen en werkervaring op te doen, te studeren of een opleiding te volgen in een ander land.

Jongeren kunnen deelnemen van twee dagen tot 30 dagen of van twee weken tot een jaar, afhankelijk van het soort project.

Uit een recent rapport van Cambridge Econometrics blijkt dat Brexit heeft geleid tot een verlies van bijna 300.000 banen in Londen.

Uit het rapport, dat in opdracht van het stadhuis was opgesteld, bleek ook dat het 30 miljard pond van de economie van de hoofdstad had gekost.

Burgemeester Khan, die voor een derde ambtstermijn meedoet aan de verkiezingen van dit jaar, heeft zijn ideeën gedeeld met de Observer en werd gemeld door The Guardian .

Vrij verkeer in de EU voor jongeren

De burgemeester van Londen pleit voor vrij verkeer in de EU. Hierdoor kunnen jongeren studeren, reizen en vacatures vervullen in cruciale sectoren van de economie.

Khan zei dat hij geen voorstander is van toetreding tot de EU, maar wel voorstander is van een speciale“mobiliteitsovereenkomst voor jongeren” met EU-landen.

Hij staat ook open voor het opheffen van visumregels die reizen en de mogelijkheid om te werken in andere Europese landen beperken na de Brexit.

Khan benadrukte: “Ik ben duidelijk voorstander van een mobiliteitsprogramma voor jongeren, dat ons economisch, cultureel en sociaal voordeel zou opleveren.”

“Het Verenigd Koninkrijk maakt dan wel geen deel meer uit van de EU, maar Londen is en blijft een Europese stad,” voegde hij eraan toe.

Naomi Smith van de internationalistische denktank Best for Britain zei dat een “wederzijds mobiliteitsprogramma voor jongeren met de EU een win-winsituatie is”.

Ze voegde eraan toe dat het “een reddingslijn zou kunnen zijn voor Britse bedrijven die nog steeds te kampen hebben met acute tekorten aan arbeidskrachten”.

Charles Owen, directeur van de beroepsorganisatie Seasonal Businesses in Travel, zei dat een mobiliteitsprogramma voor jongeren “geen wondermiddel is”.

Maar “het zou de druk op het tekort aan arbeidskrachten enigszins kunnen verlichten” en voorkomen dat sommige bedrijven voorgoed de deuren moeten sluiten.

Mobiliteitsprogramma’s voor jongeren met de EU verkennen

Dit is niet de eerste keer dat Britse regeringsambtenaren een mobiliteitsprogramma voor jongeren aankaarten bij de EU.

In juli 2023 steunde de voormalige minister van de Conservatieve en Unionistische Partij en vooraanstaand Brexiter George Eustice een soortgelijk idee.

Eustice drong er bij de Britse regering op aan om bilaterale onderhandelingen met EU-landen te starten. Het doel is om jonge EU-burgers het recht te geven op een tweejarig werkvisum voor het VK.

Hij stelde voor dat deals wederzijds moeten zijn. Jonge burgers van het VK mogen ook twee jaar wonen en werken in de EU-lidstaten waarmee afspraken zijn gemaakt.

Het ministerie van Binnenlandse Zaken zei dat het het idee van een mobiliteitsprogramma voor jongeren met EU-lidstaten onderzoekt.

Versoepeling van de visumregels na de Brexit

Na Brexit is er geen vrij verkeer meer voor burgers van het Verenigd Koninkrijk. Onder de post-Brexit visumregels kunnen Britse burgers slechts 90 dagen per periode van 180 dagen in het Schengengebied van de EU doorbrengen.

Onderdanen van het Verenigd Koninkrijk hebben geen visum nodig voor korte reizen naar het Schengengebied. Binnenkort moeten ze voor medio 2025 een ETIAS of European Travel Information and Authorization hebben.

Omgekeerd hebben EU-burgers die het Verenigd Koninkrijk bezoeken geen visum nodig voor korte reizen van maximaal zes maanden.

Vanaf 2024 hebben ze echter een Britse Electronic Travel Authorization (ETA) nodig.

Voor een langer verblijf of specifieke doeleinden zoals werk is nog steeds een geschikt Brits visum of Schengenvisum nodig.

Toch zijn de post-Brexitregels voor bepaalde individuen onlangs versoepeld.

In december 2023 vereenvoudigde de Britse regering het reizen voor Franse schoolreizen na een drastische daling van het aantal onderwijsreizen na de Brexit.

Kinderen met de nationaliteit van de EU, de Europese Economische Ruimte (EER) of Zwitserland kunnen nu hun nationale identiteitskaart gebruiken voor schoolreizen naar het Verenigd Koninkrijk.

Kinderen van buiten de EU zullen nog steeds op hun paspoort moeten reizen, maar hebben niet langer een Brits bezoekersvisum nodig.

Naar verluidt overweegt Duitsland om in januari 2024 af te zien van paspoortvereisten voor educatieve reizen.

Het doel is om reizen naar Duitsland toegankelijker en aantrekkelijker te maken voor studenten uit het Verenigd Koninkrijk.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *