Verbod op Britse studentenvisa om personen ten laste mee te nemen treedt in werking

| januari 4, 2024
Verbod op Britse studentenvisa om personen ten laste mee te nemen treedt in werking

De Britse regering is begonnen met het invoeren van beperkingen voor studentenvisa om migratie terug te dringen en misbruik van het immigratiesysteem te voorkomen.

Vanaf januari 2024 mogen de meeste internationale studenten die zich inschrijven aan universiteiten in het Verenigd Koninkrijk (VK) geen personen ten laste meenemen.

Alleen studenten die zijn ingeschreven voor postdoctorale onderzoekscursussen en cursussen met door de overheid gefinancierde beurzen mogen hun gezinsleden meenemen naar het Verenigd Koninkrijk.

“Deze regering komt haar belofte aan het Britse publiek na om de migratie terug te dringen. We hebben een streng plan opgesteld om de aantallen snel terug te dringen, onze grenzen te controleren en te voorkomen dat mensen ons immigratiesysteem manipuleren. Dit plan zal in de loop van dit jaar van kracht worden,” zei James Cleverly, de Britse minister van Binnenlandse Zaken, in een verklaring.

Hij zei dat het nieuwe beleid een einde maakt aan “de onredelijke praktijk van overzeese studenten om hun familieleden mee te nemen naar het Verenigd Koninkrijk”.

De strengere regel voor personen ten laste van studentenvisa werd aangekondigd in mei 2023.

Het doel was om te voorkomen dat mensen studentenvisa zouden gebruiken om in het land te werken.

Hierdoor zullen naar schatting 140.000 mensen minder naar het Verenigd Koninkrijk komen.

“Hierdoor zal de migratie snel met tienduizenden dalen en bijdragen aan onze algemene strategie om te voorkomen dat 300.000 mensen naar het Verenigd Koninkrijk komen,” voegde Cleverly eraan toe.

Wereldwijd toonaangevend hoger onderwijs in het Verenigd Koninkrijk

De Britse regering blijft zich inzetten voor de International Education Strategy. Het benadrukt de positieve impact van internationale studenten op de economie van het land.

Het nieuwe beleid voor studentenvisa wil een evenwicht vinden tussen het aantrekkelijk houden van toponderwijs in het Verenigd Koninkrijk voor studenten en het voorkomen dat instellingen immigratie voorrang geven op onderwijs.

Ten eerste gaat het om het beheren van migratieniveaus. Tegelijkertijd zorgt het er ook voor dat degenen die naar het Verenigd Koninkrijk komen hoogopgeleid zijn en een aanzienlijke bijdrage leveren aan de economie.

Universiteiten en de overheid zullen ook alternatieve manieren vinden om toptalent aan te trekken voor de toonaangevende universiteiten van het Verenigd Koninkrijk.

Dit kan de weg vrijmaken voor studenten om personen ten laste te blijven meebrengen, terwijl de nettomigratie afneemt.

Meer veranderingen in het immigratiebeleid in 2024

In december 2023 introduceerde het Britse ministerie van Binnenlandse Zaken meer significante wijzigingen in het immigratiebeleid om de legale migratie terug te brengen tot duurzame niveaus.

Deze maatregelen omvatten een verbod voor overzeese gezondheids- en zorgwerkers om personen ten laste mee te nemen en het mandateren van zorgbedrijven in Engeland voor visumsponsoring.

De salarisdrempels voor geschoolde arbeiders zullen met bijna 50 procent worden verhoogd tot 38.700 pond.

Dit bedrag is ook van toepassing op het vereiste minimuminkomen voor aanvragers van een familievisum of inwoners van het Verenigd Koninkrijk die familieleden sponsoren.

De verhoging van de inkomensdrempel voor familievisa zal echter gefaseerd gebeuren. Het zal pas in het voorjaar van 2025 volledig van kracht worden.

De overheid schaft ook de salariskorting van 20 procent voor beroepen met een tekort af en herziet de lijst met beroepen met een tekort.

De veranderingen die het ministerie van Binnenlandse Zaken heeft aangekondigd, hebben ook betrekking op de evaluatie van de visumroute voor afgestudeerden.

Al deze maatregelen zullen geleidelijk worden ingevoerd tot begin 2024.

Samen met de wijziging die van invloed is op studenten ten laste, zullen deze beleidswijzigingen naar verwachting resulteren in de meest substantiële maar eerlijke aanpak om de nettomigratie terug te dringen.

UK’s netto migratiestatistieken

Officiële cijfers laten een alarmerende stijging zien van 930% in het aantal afhankelijkheidsvisa dat sinds 2019 is verstrekt.

Uit gegevens van het Office for National Statistics (ONS) blijkt dat er in september 2023 in totaal 152.980 visa zijn afgegeven aan personen ten laste van studenten.

Dit is een aanzienlijke stijging ten opzichte van de slechts 14.839 visa die in september 2019 werden toegekend.

De ONS schatte de nettomigratie ook op 672.000 van juni 2022 tot juni 2023.

Een groot aantal mensen dat het Verenigd Koninkrijk binnenkomt, komt nu uit landen buiten de Europese Unie (EU).

Van de 968.000 migranten uit niet-EU-landen komen individuen uit India, Nigeria en China het vaakst voor.

Veel migranten komen naar het Verenigd Koninkrijk voor hoger onderwijs, goed voor 39 procent. Mensen die in de gezondheidszorg en sociale zorg komen werken zijn goed voor 33 procent van het land.

Aan de andere kant daalde het aantal mensen dat via humanitaire routes uit Oekraïne en Hongkong aankwam van 19 procent naar 9 procent.

De netto migratiecijfers van het Verenigd Koninkrijk van juni 2022 tot juni 2023 lieten ook een aanzienlijke toename zien van het aantal visa voor personen ten laste van werknemers in de gezondheidszorg en sociale zorg.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *