UK paspoorthouders moeten aan 2 voorwaarden voldoen om naar de EU te reizen

| december 29, 2023
UK paspoorthouders moeten aan 2 voorwaarden voldoen om naar de EU te reizen

Houders van een Brits paspoort hebben momenteel problemen met instappen door de verwarring over de Brexit-regels.

Er zijn gevallen geweest in 2023, zoals gemeld door The Independent waarbij Britse mensen ten onrechte niet aan boord mochten vanwege discrepanties in de regelgeving.

Dit heeft geleid tot onrust en financiële verliezen voor velen.

Bijna drie jaar na Brexit zijn veel reizigers in het Verenigd Koninkrijk, waaronder vervoerders, nog steeds niet op de hoogte van de bijgewerkte regels voor de geldigheid van paspoorten.

Misleidend en onjuist advies

Aanvankelijk verstrekten het Britse Ministerie van Buitenlandse Zaken en Gemenebestzaken en het Britse Ministerie van Binnenlandse Zaken onjuiste informatie door te stellen dat Britse paspoorten na negen jaar en negen maanden verlopen.

De misinformatie werd kort uitgebreid met de suggestie dat paspoorten van kinderen in het Verenigd Koninkrijk niet langer geldig waren na vier jaar en negen maanden.

In november 2021 herhaalde de EU de nieuwe post-Brexitregels voor luchtvaartmaatschappijen en andere betrokken ambtenaren.

Maar pas in mei 2022 erkenden Britse ambtenaren en ministers de fout. Sindsdien hebben ze het officiële advies van de overheid gecorrigeerd.

Ondanks deze correctie heeft grondpersoneel op Britse luchthavens passagiers onnodig geweigerd, wat leidde tot ongemak en mogelijke schadeclaims.

Volgens de EU-regelgeving kunnen getroffen passagiers aanspraak maken op 220 pond en een terugbetaling van hun vliegtickets. Dit kan via het online portaal van de luchtvaartmaatschappij.

Sommige luchtvaartmaatschappijen kunnen weigeren op basis van onnauwkeurig advies van de Britse overheid uit het verleden. Dit excuus is echter zwak, aangezien de luchtvaartmaatschappijen in 2021 op de hoogte werden gebracht van de correcte EU-regels.

Aan de andere kant vergoeden luchtvaartmaatschappijen gewoonlijk geen extra kosten, zoals vervoer naar de luchthaven of vooraf geboekte hotels. Passagiers moeten mogelijk juridische stappen ondernemen om dergelijke claims te verkrijgen.

Geldigheid Brits paspoort voor reizen binnen EU

De meeste, zo niet alle, paspoorten hebben een vervaldatum, maar niet alle paspoorten zijn geldig om mee te reizen tot hun vervaldatum. Dit is niet altijd het geval.

Voordat het Verenigd Koninkrijk de EU verliet, konden Britse burgers naar het Schengengebied reizen tot de vervaldatum van hun paspoort.

Na Brexit worden Britse onderdanen nu echter beschouwd als onderdanen van derde landen. Dit betekent dat ze een paspoort moeten hebben om naar de EU te reizen.

Het betekent ook dat hun Britse paspoorten aan twee voorwaarden moeten voldoen om geldig te zijn voor reizen naar de EU:

  1. De paspoorten mogen niet ouder zijn dan tien jaar op de dag van vertrek.
  2. Op de terugreis naar huis moet het paspoort nog minstens drie maanden geldig zijn.

Britse burgers mogen het Schengengebied betreden als hun paspoort nog maar drie maanden geldig is. De Britse overheid raadt echter aan dat hun paspoorten ten minste zes maanden moeten verlopen.

Dit is cruciaal voor een visumvrij bezoek van 90 dagen, of de maximale verblijfsduur zonder visum die een Britse burger kan bezoeken in het Schengengebied en de meeste EU-landen, waaronder Zwitserland, Noorwegen en IJsland, in een periode van 180 dagen.

Met nog zes maanden te gaan voordat het paspoort verloopt, kunnen Britse burgers binnen de maximaal toegestane tijd (90 dagen) naar Europa reizen en nog steeds met een geldig paspoort vertrekken.

Geldigheid Brits paspoort voor reizen buiten de EU

Als je vanuit de EU naar andere landen reist, kunnen de paspoortvereisten strenger zijn.

Bepaalde landen, vooral in Azië en Afrika, vereisen dat burgers van het Verenigd Koninkrijk een paspoort hebben met een geldigheidsduur van zes maanden na de vertrekdatum. Dit geldt specifiek voor landen als China, Singapore en Egypte.

Omgekeerd hebben sommige landen soepelere regels. Op plaatsen zoals Japan, Mexico en Australië hoeft je paspoort bijvoorbeeld alleen geldig te blijven voor de duur van je verblijf.

Britse reizigers kunnen de specifieke vereisten voor toegang en de geldigheid van paspoorten controleren op de website van het Britse Ministerie van Buitenlandse Zaken om vertragingen of weigeringen te voorkomen.

Paspoorten en biometrische technologie

Veel reisagenten geloven dat traditionele papieren documenten, zoals visa en paspoorten, tot het verleden zullen behoren.

Veel landen maken gebruik van geautomatiseerde digitale systemen en biometrische technologie, zoals vingerafdrukken en gezichtsscans, voor identificatie en het bevestigen van toestemmingen.

De Duitse luchthaven van Frankfurt, de luchthaven van Dubai in de Verenigde Arabische Emiraten en de Changi luchthaven in Singapore maken al gebruik van biometrie voor geautomatiseerde authenticatie en contactloos reizen, of gaan dat doen.

Het Verenigd Koninkrijk loopt een beetje achter, maar gebruikt al elektronische paspoortpoortjes (eGates) op sommige toegangspunten. Het is ook bezig om de visa en immigratiestatus om te zetten naar een elektronisch dossier of eVisa.

Tegelijkertijd is het Verenigd Koninkrijk begonnen met het stroomlijnen van het immigratieproces voor vooraf geverifieerde reizigers met een laag risico met de Britse Electronic Travel Authorization (ETA).