IATA lanceert nieuw reisinformatiesysteem voor contactloos reizen

| december 21, 2023
IATA lanceert nieuw reisinformatiesysteem voor contactloos reizen

De International Air Transport Association (IATA) heeft een nieuw systeem gelanceerd dat contactloos reizen mogelijk maakt en de ervaring van passagiers verbetert.

Timatic, oftewel Travel Information Manual Automatic, is volledig opnieuw ontworpen en zet een nieuwe standaard in oplossingen voor reisnaleving.

Timatic AutoCheck biedt een gebruiksvriendelijk platform voor reizigers, luchtvaartmaatschappijen en reisprofessionals om toegang te krijgen tot accurate, eenvoudig te begrijpen immigratie-informatie.

Het hele proces voor het controleren van documenten is geautomatiseerd, met aangepaste instructies voor elke passagier.

“Timatic AutoCheck vertegenwoordigt een nieuwe mijlpaal in het streven naar efficiëntie en gemak binnen de reisindustrie. Door moeiteloos door de regelgeving te navigeren, kunnen reizigers met een gerust hart aan hun reis beginnen,” aldus Frederic Leger, Senior Vice President Commercial Products and Services van IATA, in een persbericht.

Hij voegde eraan toe: “Deze innovatie stelt luchtvaartmaatschappijen, grondafhandelaars en reisagenten ook in staat om de klanttevredenheid te verhogen, de verificatie van reisdocumenten te integreren in de contactloze reiservaring en hun activiteiten te stroomlijnen.”

Grote leveranciers van vertrekcontrolesystemen, samen met verschillende luchtvaartmaatschappijen en Star Alliance, werken al samen met IATA om te upgraden naar de nieuwe Timatic AutoCheck.

Wat is Timatic Autocheck?

Timatic is een database met documentatievereisten, zoals paspoorten en visa, voor passagiers die internationaal reizen per vliegtuig.

Het wordt gebruikt door luchtvaartmaatschappijen en hun vertegenwoordigers, luchthavenpersoneel en reisbureaus om te bepalen of een passagier kan worden vervoerd.

Op het moment van boeken gebruiken luchtvaartmaatschappijen en reisagenten het systeem ook om reizigers van informatie te voorzien.

Dit is van cruciaal belang voor luchtvaartmaatschappijen, omdat ze hoge boetes riskeren als ze passagiers vervoeren zonder de juiste reisdocumenten.

Ze moeten ook de kosten dragen om deze passagiers terug te brengen naar hun oorspronkelijke luchthaven.

De nieuwe Timatic AutoCheck bevat verschillende productverbeteringen die erg nuttig zijn voor gebruikers.

Het vereenvoudigt de reisregels door eenvoudig te begrijpen inhoud te bieden: geen ingewikkelde terminologie meer of lange regels die passagiers moeten lezen.

Het biedt ook een gepersonaliseerde, interactieve en gegevensgestuurde aanpak om reizigers te helpen ervoor te zorgen dat ze alle benodigde documenten hebben en aan alle vereisten voor binnenkomst voldoen.

De tool geeft ook praktische aanbevelingen om gebruikers te helpen aan de regels te voldoen en eventuele problemen direct aan te pakken.

Met Timatic Autocheck geïntegreerd in de systemen van luchtvaartmaatschappijen wordt selfservice inchecken eenvoudiger.

Naadloze reisverwachtingen

Het nieuwe Timatic Autocheck systeem maakt gebruik van de bereidheid van reizigers om online processen te gebruiken en informatie vooraf te delen.

Volgens de Global Passenger Survey (GPS) van IATA ontmoedigen complexe visumvereisten reizigers die een handig, digitaal visumproces willen.

Bijna de helft van de reizigers in het onderzoek noemde de complexiteit van het proces als het belangrijkste afschrikmiddel. De volgende afschrikmiddelen waren kosten en zorgen over privacy.

Velen zijn ook bereid om informatie over reisdocumenten te delen voor een snellere immigratie op het vliegveld.

Dit sluit aan bij het feit dat veel landen hun visum- en paspoortaanvraagsystemen digitaliseren en grenscontroles automatiseren.

Digitale systemen en contactloos reizen

Het Verenigd Koninkrijk (VK) gebruikt elektronische paspoortpoortjes (eGates) op sommige toegangspunten van het land. Toch is de Britse regering van plan om tegen 2025 standaard over te stappen op een digitale grens.

In 2024 zal het Britse ministerie van Binnenlandse Zaken het visum- en immigratieproces digitaliseren door over te stappen op een online registratie van immigratiestatussen of elektronische visa (eVisa).

De Electronic Travel Authorization (ETA) van het Verenigd Koninkrijk is ook bedoeld om het immigratieproces te stroomlijnen voor vooraf geverifieerde reizigers met een laag risico. De nieuwe digitale reisvergunning is vereist voor burgers zonder visum die het land binnenkomen voor korte reizen.

Andere landen gebruiken ook digitale systemen om reizen gemakkelijker te maken. De Verenigde Staten van Amerika zullen beginnen met het uitgeven van papierloze visa.

De Europese Unie (EU) digitaliseert ook Schengenvisumaanvragen. De Raad zal in oktober 2024 biometrische grenscontroles invoeren voor alle reizigers via zijn nieuwe inreis-/uitreissysteem.

De EU zal tegen medio 2025 ook een elektronisch documentensysteem invoeren dat vergelijkbaar is met het ETA-systeem in het VK, het European Information and Travel Authorization System (ETIAS), voor niet-visumplichtige onderdanen die de Schengenzone binnenkomen.

In november 2023 werd Frankfurt de eerste luchthaven in Europa waar gezichtsbiometrie wordt gebruikt voor een contactloze reiservaring van inchecken tot boarden.

Tegen het einde van dit jaar zullen passagiers in Terminal 3 van Dubai Airport alle noodzakelijke procedures kunnen doorlopen zonder paspoort. Reizigers zullen in plaats daarvan vingerafdrukken, gezichtsscans of andere biometrische gegevens gebruiken voor authenticatie.

Vanaf 2024 zal Changi Airport in Singapore ook biometrie implementeren voor geautomatiseerde authenticatie in het hele luchthavengebeuren, inclusief bagageafgifte, instappen en immigratie.