Britse huiseigenaren in Frankrijk opgeroepen om wetsvoorstel te steunen dat 90-dagenregel versoepelt

| november 30, 2023
Britse huiseigenaren in Frankrijk opgeroepen om wetsvoorstel te steunen dat 90-dagenregel versoepelt

Britse eigenaars van een tweede huis in Frankrijk worden aangemoedigd om een wetsvoorstel te steunen dat hen toelaat om voor langere periodes in hun Franse residenties te verblijven.

Frankrijk beschouwt individuen als tweedehuisbezitters als hun hoofdverblijfplaats zich buiten het land bevindt, maar ze bezitten onroerend goed in Frankrijk.

Op 14 november 2023 keurde de Franse Senaat een amendement goed dat Britse burgers die onroerend goed bezitten in Frankrijk toestaat om meer dan 90 dagen binnen een periode van 180 dagen in het land te verblijven.

Britse eigenaren van onroerend goed in Frankrijk worden aangespoord om het Franse parlementslid waar hun huis staat aan te schrijven en hun steun te betuigen, meldt Frankrijk .

De Senaat heeft met succes het “automatische visumrecht voor verblijf van langere duur” toegevoegd als artikel in de Franse immigratiewet. De Nationale Grondwetgevende Vergadering zal hierover debatteren op 11 december 2023.

Als de wet wordt ondertekend, kunnen Britse eigenaars van een tweede huis langer dan drie maanden in hun Franse huis blijven zonder dat ze dit formeel hoeven aan te vragen.

Dit betekent dat Britse huiseigenaren in Frankrijk geen aanvraagprocedure hoeven te doorlopen en geen stickers in hun paspoort hoeven te plakken.

Ze zouden gewoon Franse grensbeambten documenten kunnen laten zien die het Britse staatsburgerschap en huisbezit in Frankrijk bewijzen.

De gevolgen voor de betrekkingen tussen het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk

De Franse senator Martine Berthet diende het wetsvoorstel in om de moeilijkheden te erkennen waarmee veel Britse eigenaars van tweede huizen te maken hebben en de impact ervan op de Franse economie.

Het wetsvoorstel noemde moeilijkheden, zoals fouten op de website en beperkte beschikbaarheid van visumafspraken, als factoren die van invloed zijn op Britse eigenaars van tweede huizen.

Volgens het Franse nationale instituut voor statistiek en economische studies, of Insee, zijn er 86.000 Franse eigendommen in het bezit van Britse burgers.

Uit een onderzoek van Connexion bleek ook dat de meeste van de 1.300 tweedehuiseigenaren in Frankrijk ongeveer € 3.000 per maand uitgeven in Frankrijk. Velen zeiden dat ze hun Franse thuis graag vaker zouden willen bezoeken.

“De goedkeuring van het amendement toont het belang dat de Senaat hecht aan de Frans-Britse betrekkingen,” zei senator Berthet.

Ze hoopt dat de andere parlementsleden zullen instemmen met de voorgestelde wijziging in de immigratiewet.

Immigratiewetten na de Brexit

Veel Britse burgers kochten onroerend goed in Frankrijk voordat het Verenigd Koninkrijk besloot om de Europese Unie (EU) te verlaten.

Vóór januari 2020 konden ze nog steeds hun Franse thuis bezoeken voor maximaal een half jaar of zes maanden zonder visumformaliteiten.

Na de uittreding van het Verenigd Koninkrijk uit de EU mogen Britse burgers niet langer meer dan 90 dagen per periode van 180 dagen in een land in het Schengengebied verblijven.

De huidige beperking betekent ook dat Britse burgers geen andere EU-landen kunnen bezoeken als ze al 90 dagen in hun eigen huis in Frankrijk hebben gewoond.

Wie meer dagen in Frankrijk of een ander land in het Schengengebied wil doorbrengen, moet nu een visum of verblijfsvergunning aanvragen.

Deze formaliteiten brengen lange en ingewikkelde procedures met zich mee, wat ook kan betekenen dat je voor elk bezoek van langere duur een visum moet aanvragen.

Aan de andere kant bleef de Britse immigratiewet hetzelfde. Hiermee kunnen alle bezoekers uit EU-landen Engeland, Wales, Schotland en Noord-Ierland bezoeken voor een periode van maximaal zes maanden.

Mogelijke complicaties van het versoepelen van de 90-dagenregel

Frankrijk heeft de bevoegdheid om zijn eigen regels voor visa en verblijfsvergunningen voor zijn grondgebied vast te stellen.

Als het amendement echter wet wordt, kan het een precedent scheppen voor andere EU-landen.

De 90-dagenregel is EU-beleid. Daarom moeten alle 28 EU-leden stemmen over het veranderen van de regel voordat deze officieel wordt aangenomen.

Het voorstel heeft al veel stof doen opwaaien. Er zijn berichten dat de Spaanse regering Britse vakantiegangers dezelfde vrijstelling wil geven.

Er komen ook verplichte reistoestemmingen en -vergunningen aan tussen het VK en de EU.

In 2024 verwacht het Verenigd Koninkrijk dat alle reizigers die geen visum nodig hebben, zoals Fransen en burgers van andere EU-landen, een Electronic Travel Authorization (ETA) krijgen voor een kort verblijf van maximaal zes maanden.

Medio 2025 zal de EU burgers die geen visum nodig hebben, zoals de Britten, verplichten om een Europees reisinformatie- en autorisatiesysteem (ETIAS) te hebben voor korte bezoeken aan het Schengengebied. De 90-dagenregel blijft ongewijzigd.

De ETA voor het VK is geldig voor meerdere korte verblijven binnen twee jaar. Ondertussen zal de ETIAS goed zijn voor vele korte bezoeken binnen drie jaar.

Deze systemen zijn bedoeld om de veiligheidsmaatregelen te verbeteren en het gemakkelijker te maken voor reizigers die vrijgesteld zijn van een visum om het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk en andere EU-landen te bezoeken.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *